Hvad er bambus lyocell?

Der findes to forskellige metoder til at fremstille bambustekstiler på. 
Den bæredygtige lyocell-metode og den konventionelle rayon-metode.

bambus lyocell

Fremstillingen af bambusfiberen har afgørende betydning for kvaliteten og ikke mindst det miljømæssige aspekt, selvom bambus er en bæredygtig græsart i sig selv.
Bambus er et meget hårdt materiale og har derfor behov for at gennemgå en blødgøringsproces, da det ellers ganske enkelt vil knække, eller føles som at ligge med hø. Nedbrydningsprocessen, som kort sagt går ud på at nedbryde og omdanne bambussen til en rå cellulose (100 % viskose af bambus).

Lyocell-metoden er udviklet af den schweiziske fabrikant Lenzing, som har patent på at omdanne trækvas fra bøgetræer og sydafrikanske eukalyptustræer om til stof (Tencel®) i et lukket kredsløb, hvor hele 99,7% af alle rester fra nedbrydningsprocessen bliver genanvendt. Denne proces er ligeledes mindre energikrævende end mange andre.

Lyocell-metoden kan dermed kaldes for bæredygtig, modsat den konventionelle metode, hvor intet fra nedbrydningsprocessen bliver genanvendt. I lyocell-metoden anvendes et organisk opløsningsmiddel methylmorpholin N-oxid (NMMO) til ekstraktion af cellulose fra bambus. Bambusfibrene har med denne metode også en højere vådstyrke, hvilket betyder at det endelige resultat, vil være af en bedre kvalitet.

Lyocell-metoden er en af de mest bæredygtige produktionsmetoder til tekstilmaterialer i det 21. århundrede. Wonder Living er en af nordens første udbyder af bambussengetøj, bambusdyner samt andre tekstiler, som er produceret efter lyocell-metoden.

Fordele ved Lyocell metoden

  • Bambussen bliver opløst i et non-toxic organisk opløsningsmiddel
  • Processen foregår i et lukket kredsløb og genbruger restkemien (99,7%)
  • Mindre energikrævende
  • Højere fiberkvalitet
  • Et bæredygtigt valg
  • Europæisk prisvindende system

Ulemperne ved den konventionelle metode

  • Bambussen bliver opløst i stærke kemikalier som kaudisk soda og svovlsyre.
  • Processen er mere energikrævende end lyocell-metoden
  • Store mængder restkemikalier som ikke genanvendes
  • Kvaliteten er ringere end ved lyocell-metoden

Hvilken type bambus bruges til tekstiler?
Der findes over 1.000 forskellige arter af bambus. I Danmark kender vi bambus som en lille græsart, som vokser i naturen og bliver op til to meter høje med en diameter på 2-3 cm. I det asiatiske tropeklima i Japan og i det nordlige Kina vokser arten moso bambus, som er den type bambus som bruges til tekstilproduktion. Denne bambusart kan blive 28 meter høj, og vokse op til 1 meter om dagen og har en diameter ca. 30 cm. Bambus er en bæredygtig råvare i sig selv, da moso bambus vokser naturligt med kun sollys og regnvand og uden brug af giftige pesticider, herbicider eller kunstgødning. Faktisk har denne type bambus evnen til at absorbere store mængder af CO2 (2-3 gange mere end træer på samme areal), som er med til at sænke drivhuseffekten til fordel for kloden.

Wonder Living anvender kun 100% økologisk Moso bambus til produktionen.
Selvom det færdige bambustekstil er bæredygtigt produceret efter lyocell-metoden og økologisk bambus anvendes, kan det færdige produkt ikke kaldes for 100% økologisk (undersøgt hos Teknologisk institut og DMOGT), da alle bambustekstiler er kemisk fremstillet.

Der bruges et organisk opløsningsmiddel til at omdanne bambussen (i lyocell-metoden) og ligeledes bruges der reaktive farvestoffer, som er den type farvestof, som binder bedst til bambustekstilet, for at hindre tekstilet i at falme under vask.

FSC® Forest Stewardship Council
Wonder Living er Danmarks første FSC® certificeret virksomhed i sengetøjsprodukter forarbejdet af bambus. Det er vi meget stolte af. FSC® mærkningen skaber gennemsigtighed gennem hele forsyningskæden og det er din sikkerhed for, at modtage et færdigt produkt som er produceret ansvarligt og under ordentlige arbejdsforhold.

Hvad er FSC® mærket?
FSC® har eksisteret siden 1993 og er en non-profit mærkningsordning til træ og papir. De er med til at beskytte skove i hele verden. Hos Wonder Living bruger vi kun 100% økologisk bambus fra en lukket skov til vores FSC® certificerede produkter. Her bliver der ikke fældet mere bambus end skoven kan nå at reproducere. Bambusskoven ligger i det sydlige Kina, væk fra de kinesiske tågeskove hvor truede dyrearter (som blandt andet pandaer) og tropisk planteliv holder til.

Gode arbejdsvilkår og en bæredygtig tilgang 
Du kan med god samvittighed handle FSC® certificerede produkter fra Wonder Living. Ikke nok med at både dyr og planteliv bliver beskyttet, så sikrer FSC gode arbejdsvilkår (løn, uddannelse, sikkerhedsudstyr m.m.) for de ansatte i skoven. Dette er gældende for hele vores forsyningskæde, som er FSC® certificeret.

Når bambussen omdannes til tekstiler, er det en længere proces, som bliver forarbejdet på flere forskellige fabrikker. Derfor er dette certifikat vigtigt for både du og os. Du kan se hvilke produkter som er FSC® certificeret under de enkelte produktbeskrivelser. Alle FSC® certificerede produkter fra Wonder Living har FSC claim: FSC 100%
Wonder Living er certificeret under cert.nr.: SCS-COC-005763-CJ


– ved at købe produkter med dette label bidrager du til beskyttelse af skove i verden.

OEKO-TEX® standard 100
Wonder Living certificeret med OEKO-TEX® standard 100, hvilket er din garanti for at det færdige produkt er testet 100% fri for sundhedsskadelige stoffer. Derfor er alle vores produkter allergivenlige.